Τόνια Τσαμούρη

Τόνια Τσαμούρη (Θεατρολόγος, ΜΑ Lond., Δρ. Φιλοσοφίας ΑΠΘ)

Η Τόνια Τσαμούρη σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (MA in Drama & Theatre Studies) στο Royal Holloway & Bedford New College του Λονδίνου. Έλαβε με άριστα τον διδακτορικό της τίτλο (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλοσοφίας, ΑΠΘ) μελετώντας συγκριτικά την κινηματογραφική και θεατρική γραφή του Χάρολντ Πίντερ, υπό το πρίσμα της θεωρίας της Φαινομενολογίας. Στη μεταδιδακτορική της μελέτη ασχολήθηκε με το θέατρο του Έντουαρντ Ώλμπι, καθώς και με σύγχρονες Αμερικανίδες θεατρικές συγγραφείς, υπό το πρίσμα των ηλικιακών διακρίσεων.

Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως θεατρολόγος στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος-«Δεσμοί», καθώς επίσης και ως υπεύθυνη μυθοπλασίας και σεναρίου στον ΑΝΤ1. Διδάσκει θεωρητικά μαθήματα δραματολογίας και θεάτρου στη Δραματική Σχολή Αθηνών-«Γ. Θεοδοσιάδη», καθώς και στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας-Deree.

Συνεργάζεται ως κριτικός θεάτρου με το περιοδικό «Θεατρογραφίες» (εκδ. Δωδώνη), καθώς και με τον ηλεκτρονικό ιστότοπο technes-plus.gr, ενώ συνεργάστηκε επίσης με το spirto.gr και το ηλεκτρονικό περιοδικό fractalart.gr

Άρθρα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε συλλεκτικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και ιστοσελίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε συνέδρια και επιστημονικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδος.

Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας 9χρονης κόρης.