Τώνια Καράογλου

tonia-karaoglouΗ Τώνια Καράογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Είναι απόφοιτος και διδάκτορας του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ.

Τα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έρευνα της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου και του αρχαίου δράματος (Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας) και στη διδασκαλία του θεάτρου στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (Θεατρική Αγωγή, Δραματολογία, Ιστορία Θεάτρου). Έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια, μεταφράστρια & επιμελήτρια εκδόσεων με θεατρικούς οργανισμούς και εκδοτικούς οίκους, ενώ τα αποτελέσματα της ερευνητικής της εργασίας έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, εφημερίδες και πανεπιστημιακές εκδόσεις.

Από το 2012 συνεργάζεται ως κριτικός θεάτρου και θεατρική συντάκτρια με τον ιστότοπο www.elculture.gr. Το 2014 αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής της πλατφόρμας προβολής της ελληνικής θεατρικής δημιουργίας στο εξωτερικό, «Σύστημα Αθήνα», που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων από το 2011. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Κριτικογραφία: http://www.elculture.gr/blog/author/tonia-karaoglou/