Ειρήνη Μουντράκη

irene-mountrakiΗ Ειρήνη Μουντράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε θεατρολογία στην Αθήνα και στο Μιλάνο και είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, όπου εργάζεται ως ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτης από το 1999. Συνεργάστηκε επίσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Θερινής Ακαδημίας Εθνικού από την ίδρυσή του (2000-2009).
Από το 2000 έχει συνεργαστεί σταθερά ως θεατρικός κριτικός στα περιοδικά ΑΝΤΙ, highlights, ΜΟΝΟ και Creative Theatre. Κείμενα, κριτικές, μελέτες και εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και σε συλλογικούς θεατρολογικούς τόμους και θεατρικά προγράμματα. Έχει επιμεληθεί δεκάδες έντυπα του Εθνικού Θεάτρου και του ελεύθερου θεάτρου. Επίσης, έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα ιταλικά και έχει επιμεληθεί εκδόσεις για το θέατρο.
Ήταν υπεύθυνη του προγράμματος «Χαρτογράφηση της σύγχρονης θεατρικής πραγματικότητας στην Ελλάδα» για το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού. Επίσης, μέλος του Εργαστηρίου Θεατρολογικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης «Πυθαγόρας» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι υπεύθυνη της σειράς «Δραματουργία» (σύνολο δραματουργικής παραγωγής σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, εκδόσεις Αιγόκερως).
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και θεατρολογικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διοργανώσει εργαστήρια, ημερίδες και θεατρικές δράσεις. Επίσης, έχει υπάρξει μέλος σε πολλές επιτροπές θεάτρου (Φεστιβάλ, Γνωμοδοτικές επιτροπές επιχορηγήσεων Υπουργείου Πολιτισμού, Διαγωνισμούς θεατρικών έργων, Βραβεία Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών & Βραβείο Κουν, Σύστημα Αθήνα του ΙΤΙ,  κ.λπ.). Έχει διδάξει ιστορία θεάτρου και δραματολογία σε δραματικές σχολές, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με ερασιτέχνες (Σ.Α.Ν.) και έχει συνεργαστεί ως δραματολόγος σε επαγγελματικές παραστάσεις.
Διδάσκει ιστορία θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Το 2013 συμμετείχε στο International Visitors Leadership Program στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με θέμα «Promoting Social Change Through the Arts» προσκεκλημένη από το United States Department of State – Bureau of Educational and Cultural Affairs.
Διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2008-11), είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.
Είναι δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project, μιας δυναμικής πλατφόρμας για την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (www.greek-theatre.gr).