Γιώργος Πεφάνης

giwrgos-pefanisO Γιώργος Π. Πεφάνης είναι αναπληρωτής καθηγητής Θεατρολογίας-Φιλοσοφίας και Θεωρίας του Θεάτρου και του Δράματος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός θεάτρου, και σύμβουλος καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου από το 2008 έως σήμερα.
Επί σειρά ετών υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο (δραματολόγιο) και στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, όπου είχε εκλεγεί ερευνητής. Από το 1998 μέχρι το 2006 δίδαξε ιστορία και θεωρία του νεοελληνικού θεάτρου στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Φιλολογικού Τμήματος, Τομέας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι συγγραφέας δεκαεννέα βιβλίων γύρω από το θέατρο, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, μίας ποιητικής συλλογής και δύο μεταφράσεων. Έχουν δημοσιευτεί πάνω από διακόσιες τριάντα κριτικές του για παραστάσεις ελληνικών και ξένων θιάσων, εβδομήντα περίπου άρθρα και εξήντα δύο βιβλιοκρισίες του σε εφημερίδες (Το Βήμα, Η Καθημερινή της Κυριακής, Ελευθεροτυπία) και περιοδικά, καθώς και περισσότερα από εκατόν εξήντα επιστημονικά μελετήματά του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή σε συλλογικούς τόμους για θέματα που αφορούν στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο, στη φιλοσοφία και θεωρία του θεάτρου και του δράματος, στη συγκριτική δραματολογία και τη διακειμενικότητα, στις σύγχρονες performances και στο λαϊκό θέατρο, στη θεωρία της θεατρικής κριτικής και ιστοριογραφίας, με εξακόσιες πενήντα περίπου ετεροαναφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνολικό συγγραφικό έργο του συγκεντρώνει σήμερα πάνω από τετρακόσιες ελληνικές και ξένες ετεροαναφορές. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε εβδομήντα τέσσερα επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει τριάντα οχτώ διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη θέση στα ενδιαφέροντά του κατέχουν πάντα η φιλοσοφία του θεάτρου, όπως και η ελληνική μεταπολεμική και σύγχρονη δραματουργία.
Το βιβλίο του Το βασίλειο της Ευγένας απέσπασε (2006) την Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Ελλάδας.
Στο ενεργητικό του εγγράφεται η διεύθυνση εκδοτικών σειρών για το θέατρο. Επί του παρόντος διευθύνει τη σειρά «Μεγάλοι θεατρικοί τόποι» στις εκδόσεις Παπαζήσης (μέχρι τώρα τριάντα τίτλοι βιβλίων συνολικά).