Εύη Προύσαλη

evi-prousali_bwΗ Εύη Προύσαλη είναι Διδάκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (2010), πτυχιούχος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1998), πτυχιούχος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (1990), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Μοριακή Βιολογία (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ 1992-95), Διπλωματούχος Ιστορίας της Τέχνης (Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία, 1995-97) και Διπλωματούχος δραματουργικής σύνθεσης (Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, 1999-2000). Διδάσκει Θεωρία Θεάτρου, Ανθρωπολογία Θεάτρου, Σημειωτική του Θεάτρου, Ιστορία Θεάτρου και Δραματολογία στο ΕΚΠΑ, ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος», σε Δημόσια ΙΕΚ, σε Δραματικές Σχολές, σε Πολιτιστικούς Οργανισμούς Δήμων και σε Πολιτιστικούς φορείς. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε Θεατρολογικά Συνέδρια και Ημερίδες, και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (2013). Έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει δύο βιβλία κι έχει επιμεληθεί δύο συλλογικούς τόμους. Θεατρολογικά κείμενά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις καθώς και στα προγράμματα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχει συγγράψει τον Οδηγό Σπουδών για το βιβλίο Ιστορία Θεάτρου τάξεων Β΄ και Γ΄ Λυκείου για τα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Λύκεια (2015) και την Ιστορία Θεάτρου 19ου-20ού για το βιβλίο του Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας της Γ΄ Λυκείου (2002).
Διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2003-06), καθώς και τρεις φορές μέλος την κριτικής επιτροπής για τα Βραβεία Κουν και Επιστημονική Υπεύθυνος του προγράμματος της ΚτΠ για την «Έρευνα, Συγκέντρωση και Ψηφιοποίηση των αρχείων της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» για τη δημιουργία βάσης δεδομένων (80.000 κριτικές). Μέλος της επιτροπής του ΥΠΠΟ για τους νέους Έλληνες συγγραφείς (2010-12) και υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου στο Βυζαντινό Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Διαπολιτισμικού Κέντρου της Unesco με έδρα τη Σπάρτη. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ ως μεταφράστρια σε πολιτιστικά ντοκιμαντέρ, με το Λαογραφικό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη και ως υπεύθυνη της παιδικής βιβλιοθήκης με το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου κ.α.
Από το 1999 κρατά τη στήλη της θεατρικής κριτικής σε εφημερίδες και περιοδικά: στο διμηνιαίο περιοδικό Οδός Πανός (1999-σήμερα) στις εφημερίδες Athens Voice (2014-σήμερα), Real News (2008-10) και Το Ποντίκι (2011). Τακτικός συνεργάτης επιφυλλιδογράφος στις Αναγνώσεις της Κυριακάτικης Αυγής (2012-σήμερα) και παλαιότερα συνεργάτης των εφημερίδων Ελευθεροτυπία (2002-05) και Επτά Ημέρες και ΚΑΠΑ της Καθημερινής (2004-05).
Μέλος της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου (2003) και μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2010). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων: Διεπιστημονική προσέγγιση της Θεατρικής Τέχνης, Κοινωνιολογία Θεάτρου, Θεωρία Θεάτρου, Φιλοσοφία της Αισθητικής και Κριτική Θεώρηση της σύγχρονης σκηνικής πράξης.