Δηώ Καγγελάρη

 

photo DioH Δηώ Καγγελάρη είναι θεατρολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. 

Σπούδασε θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου ΙΙΙ του Παρισιού, Νέα Σορβόννη. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 2004, με τίτλο διδακτορικής διατριβής «Ελληνική Σκηνή και Θέατρο της Ιστορίας. 1936-1944. Οι θεσμοί και οι μορφές».

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι όροι του μοντέρνου στo θέατρο, η σκηνική ερμηνεία του αρχαίου δράματος, ο διάλογος μεταξύ  ελληνικής και ευρωπαϊκής σκηνής, η σύγχρονη σκηνική πράξη, το θέατρο για παιδιά και εφήβους. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στην Ελλάδα και στη Γαλλία και μεταφράσεις από τα γαλλικά και έχει επιμεληθεί θεατρολογικές εκδόσεις.  Έχει επίσης τακτικές συμμετοχές με ανακοινώσεις σε θεατρολογικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα και ερευνητικές ομάδες. 

Η επαγγελματική ενασχόληση της με τη θεατρική κριτική ξεκίνησε από την εφημερίδα Η Εποχή (1988-1990) και συνεχίστηκε στο Έθνος (1990-1993). Έκτοτε κριτικές θεάτρου, επιφυλλίδες, άρθρα, συνεντεύξεις, βιβλιοκρισίες, αφιερώματα και κριτικές αποτιμήσεις έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες Η Αυγή / Ενθέματα, Η Καθημερινή / Επτά Ημέρες, Ελευθεροτυπία / Βιβλιοθήκη, Ημερησία, Τα Νέα, και στα περιοδικά Ο Πολίτης, Αντί, Νέα Εστία, καθώς και στα ξενόγλωσσα έντυπα Alternatives Théâtrales, Forum du Théâtre Européen, Ubu.

Παράλληλα με άλλες θεατρολογικές δράσεις, υπήρξε επιμελήτρια και παρουσιάστρια τηλεοπτικής σειράς θεματικών επεισοδίων για το σύγχρονο θέατρο υπό τον τίτλο «Θεωρείο», και θεατρολογικών ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και επιμελήτρια εκθέσεων θεατρικών κοστουμιών των Επιδαυρίων. Από το 2005 συμμετέχει ως επιμελήτρια σκηνογραφικών και ενδυματολογικών έργων στην ετήσια ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης για νέους καλλιτέχνες Rooms.

Την τελευταία δεκαετία (2006-2015) διετέλεσε σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Ελληνικό Φεστιβάλ (Αθηνών και Επιδαύρου).

Στις δραστηριότητές της  περιλαμβάνονται δημόσιες ομιλίες και παρεμβάσεις, όπως η ομιλία σε ημερίδα για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο και την κρίση στο Théâtre St-Gervais στη Γενεύη το 2012, με τίτλο «Et la Grèce? Etat des lieux du thèâtre dans un pays en crise», και η συμμετοχή της στη διοργάνωση αφιερώματος για τη σύγχρονη ελληνική σκηνή στο ίδιο θέατρο τον επόμενο χρόνο.

Υπήρξε επίσης  ιδρυτικό μέλος του  Ελληνικού Κέντρου  Θεάτρου για τα Παιδιά και τους  Νέους (παράρτημα της ASSITEJ), και μέλος γνωμοδοτικών επιτροπών  του ΥΠΠΟ. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται ετησίως στην καλύτερη ερμηνεία νέας ηθοποιού. Είναι ιδρυτικό μέλος της Eλληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών  Τεχνών.