ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από τη Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ (9/2/2023)

Η Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής, oι διδάσκοντες και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καλούν την πολιτεία να επανεξετάσει τις ρυθμίσεις που επιβάλλει το Π. Δ. 85/2022. Ένα διάταγμα το οποίο, όχι απλώς δεν επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών, αλλά ερμηνεύεται από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κλάδο καθώς και τα θεσμικά του όργανα, ως ένα δεδομένο το οποίο απαξιώνει συνολικά τους επαγγελματίες του χώρου, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και στον εργασιακό τομέα.

 

Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα Θεσμικά Όργανα. Καλούμε επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε πρόσφορο διάλογο με κύριο στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαβάθμισης των πτυχίων των Δραματικών Σχολών και της απαξίωσης, που η έλλειψή της προκαλεί στους επαγγελματίες του κλάδου. Έναν εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση και σφετερισμό της δίκαιης και εύλογης ανησυχίας των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τεχνών.

 

Αναμένοντας την τοποθέτηση των καθ’ύλην αρμοδίων, δηλώνουμε διαθέσιμοι για οποιουδήποτε είδους συνομιλία και συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα για να μοιραστούμε τις ανησυχίες, τις απόψεις και τις προτάσεις μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτεία θα λάβει υπόψιν τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υπογραφή του εν λόγω διατάγματος, θα επανεξετάσει το θέμα και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για την κατάργηση ή την τροποποίησή του, προς όφελος των σπουδών και του επαγγέλματος των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών.

 

 

Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ